La mătușa Ioana Diacului din Vișeu de Jos

apr. 12, 2023De vorbă cu oamenii de la sate

Mătușa Ioana Diacului (Mircea, numele de familie) are vârsta venerabilă de 93 de ani. Pe tot parcursul vieții sale a fost socăciță în sat, știind foarte bine rânduiala din străbuni, povestind cu drag de fiecare dată despre nunțile din Vișeu și modul de organizare a lor. Socăcița avea un rol esențial în lumea satului deoarece ea era prezentă atât la înmormântare cât și la nuntă, dar și la botejune.

Mătușa Ioană mi-a povestit cu atâta drag despre mâncarea tradițională care se servea la fiecare eveniment important din viața unui om. Resemnată mi-a mărturisit că astăzi nu mai este ceea ce a fost și că rar se mai organizează nunți tradiționale după buna rânduială din străbuni. Am fost surprins plăcut să aflu că mătușa are o memorie extraordinară deoarece încă mai știe poezii din clasa 1, de acum 80 de ani!

Vreau să-i mulțumesc lui mătușa Ioana Diacului că ne-a oferit ocazia unică de a afla mai multe lucruri despre viața satului tradițional și fiicei sale Dochița Mircea, care ne-a ajutat să luăm acest interviu.